036-7370150 ma-vr 14-16u info@lifes-tree.nl

Blokkades en Programma’s oplossen

inleiding

Wie ben je? Ben je de som van al je ervaringen en dingen die je hebt meegemaakt? Of ben je meer? En als dat zo is hoe weet je dat dan, hoe kom je daar achter?

Je bent een tekening die over een andere tekening heen is gemaakt. Deze tekening is al je herinneringen en al je pijn en je opvoeding en al die andere dingen die de oorspronkelijke tekening verbergen. Heel veel van die dingen resulteren in automatische reacties. Dat zijn programma’s, de programma’s geven dus in een automatische reactie. Je kan de automatische reacties terug zien in de vrienden of relaties die je aan gaat. Zijn dat vaak relaties met het zelfde thema? Hoe komt het dat je voor dat thema, die persoon, kiest? Was je je daar bewust van? Zeer waarschijnlijk vind je jezelf herhaaldelijk in je leven in dezelfde situatie. Dat komt omdat je onbewust de zelfde keuzes maakt. Je maakt deze keuzes omdat je je niet bewust bent van programma’s die in je onderbewuste draaien.

Dus we zijn een soort van computer. Een computer die geprogrammeerd is door zijn opvoeding. Het probleem is dat die programma’s onbewust worden overgedragen door ouders die zich ook niet bewust zijn dat ze geprogrammeerd zijn met onbewuste programma’s. En de programma’s die ze bewust proberen over te dragen worden vaak verwrongen opgeslagen waardoor het effect heel anders is dan wat de bedoeling was.

Een ouder kan zeggen dat je je kamer moet opruimen en je daarmee proberen te programmeren dat je dat ook werkelijk gaat doen. Echter werkt dat niet. Het resultaat zou kunnen zijn: ‘Ik ben waardeloos.’ Een programma begint meestal met ‘Ik’, “ik ben … “, “Ik moet …” en heeft als resultaat een of meerdere overtuigingen. Een overtuiging zou kunnen zijn “Ze vinden mij dom.”

Programma’s zijn over het algemeen ‘negatief’ en hebben een remmende werking. Er zijn echter ook programma’s die je positief zou kunnen noemen: “Ik ben altijd de beste.” Echter levert dit ook weer een automatische reactie op waardoor het alsnog een negatief programma is. Want wie zit er achter het stuur van jou leven? Jij of je programmeur?

Wie is die programmeur? Dat zijn de mensen die het dichtste bij jou staan. De mensen waarvan de mening telt. Dat zijn ten eerste je ouders en de rest van dicht bij staande familie, dan partners. Programma’s die het vroegste in je leven gemaakt zijn hebben het meeste effect. Ik noem ze de Root programma’s. Aan deze Root hangen vele andere programma’s maar als je de wortel er uit haalt sterven ook de onderliggende dunnere worteltjes af. Of als computer term. Als je de root wist wist je ook de onderliggende directories. En hoe jonger je was tijdens het programmeren hoe dichter je op die root zit.

Ondertussen heb ik heel ontzettend veel programma’s gewist en de meeste programma’s zijn gemaakt door ouders. Een paar door broer en zussen en andere familie een enkeling door een leerkracht. Blijkbaar hoe verder de persoon weg staat hoe kleiner de kans dat deze je werkelijk kan programmeren. En ik kan alleen vanuit eigen ervaring spreken en ik ben altijd nogal eigenzinnig geweest dus mogelijk is het voor andere mensen anders. Maar ook uit ervaring kan ik ook zeggen dat de meeste mensen het ‘zelfde’ zijn.

Wat echt erg grappig is is dat als je een programma ‘wist’ dat je het voorval wat het geprogrammeerd heeft ook vaak werkelijk niet meer kan herinneren. Het is alsof je het werkelijk vanaf je harde schijf hebt gegooid. En het terugkerende patroon verdwijnt ook.

blokkades en Programma’s oplossen

Blokkades en programma’s gaan hand in hand. Een programma is een mentale manier om een blokkade in stand te houden. En blokkade kan ontstaan als twee mensen een interactie met elkaar hebben waarbij geen liefde is. Meestal zijn deze twee mensen familie omdat daar de banden het grootste mee zijn. (In de afgelopen 8 jaar heb ik heel wat programma’s opgelost waarvan ca 5% met externe mensen buiten de directe familie waren en ca 85% met de opvoedende ouder.) Het oplossen van blokkades bestaat uit 3 delen:

a) Het programma. Het mentale deel bestaande uit een zin die meestal met ‘Ik’ begint.

b) De herinnering van de interactie waar geen liefde in was. En de heling van het lichaam.

c) Het terug roepen dan een stukje van jezelf wat je kwijt bent geraakt in die interactie. Meestal los je het op in de volgorde a,b,c maar het kan ook in b,a,c.

het programma en het oplossen van het mentale deel.

Maak een verbinding tussen een onbewust programma en het gevoel/gedrag waar je tegenaan loopt. Als voorbeeld. Het is maandag en je moet de container aan de straat zetten. Om de een of andere reden zit je hier ontzettend tegen op. Je stelt het alsmaar uit en op een gegeven moment hoor je de vuilnistruck aankomen en dan moet je ontzettend rennen om dat ding nog op tijd aan de straat te krijgen. Weer binnen realiseer je je dat daar een programma in de weg zit.

Vind het onbewuste programma. Hiervoor kan je spiertesten gebruiken. (spiertesten of pendelen of biotensor kan je het beste live van een persoon leren en niet via internet.) Concentreer je op het programma wat je dwars zit of het gevoel wat het oplevert. Vraag jezelf dan “hoe oud was ik toen dit programma ontstond?” Dan kan je met spiertesten vragen: “Was ik tussen de 0 en 10 jaar?” …”nee”… “Was ik tussen de 10 en 20 jaar?” … “Ja”… “was ik 10 jaar?… “nee” … “Was ik 11 jaar? … “Ja” … “Was het winter ?” (ik ben in de winter geboren) … “Nee” … “Was het lente?” … “Ja” … “Was het ochtend?” … “Ja” … “Was het met mijn vader?” … “Ja” … “was het in de keuken?” … “Ja”… Dan weet ik dat ik 11 jaar was dat het lente was en dat het op een morgen in de keuken met mijn vader was. Dan kan ik gaan graven in mijn geheugen wat er toen gebeurd is. Er komt een herinnering omhoog dat ik in de keuken was maar dat ik te laat uit bed was om de container buiten te zetten. Mijn vader was woedend en riep dat ik een niets nut was. Het programma in mij is nu “Ik ben totaal waardeloos”. En het wordt blijkbaar geactiveerd elke keer dat ik de container buiten zet. Dus ik wil me geen niets nut voelen dus ik zit tegen het buiten zetten van die container op.  Maar het gebeurd toch wel dat ik net te laat ben dus dan voel ik me weer helemaal in de knoop want blijkbaar ben ik toch een niets nut. Dit levert een geweldige blokkade van het derde chakra op. Het vinden van de juiste zin van het programma doet bovendien pijn. Vind de bewoording die het meeste pijn doet of die je het meeste raakt. Het programma zou “Ik ben totaal nutteloos.” kunnen zijn.

Wie was de programmeur? Waarom was die persoon zo? Het was mijn vader. Mijn vader had veel te veel werk op zijn schouders en was half overspannen. Dat is dan ook waarom hij zo boos werd. Op dit moment heb je het programma eigenlijk al opgelost. Maar jij bent als een tuin vol onkruid en je hebt er nu 1 onkruidje uit getrokken. Om ervoor te zorgen dat er geen nieuw onkruid op die plaats ontstaat moet je een nieuw programma bedenken waardoor jij lekkerder in je vel komt te zitten. En die plant je op de plek waar je net het onkruid hebt weggehaald.

Wat is een overtuiging die bij dit onderbewuste programma past?

Dit is een test om er zeker van te zijn dat je het programma te pakken had. Een overtuiging vinden van een overtuiging (onderhuidse zelf veroordeling) lukt niet maar een overtuiging vinden van een programma wel. “Alles wat ik doe mislukt.”

Wat ga je bereiken met het nieuwe programma? Dus wat levert het nieuwe programma je op? Dat helpt je met het omschrijven van het nieuwe programma.

Schrijf het nieuwe programma. Vind een zin die gemakkelijk te onthouden is maar die je niet dwingt in een bepaald gedrag. Dus niet “Alles wat ik doe is goed.” Want je bent een mens en lang niet alles wat je doet is goed. Als je dat wel gaat denken dan levert dat vast allemaal problemen op. Wat je wel zou kunnen doen is: “Ik ben goed zoals ik ben.” Want iedereen is goed zoals die is dus jij ook. Hier dwing je jezelf niet mee in een bepaald patroon of actie.

Programmeer het nieuwe programma. Herhaal het nieuwe programma heel vaak en schrijf het op. Als je de hele bovenstaande procedure hebt opgeschreven zet dan ook een streep door het oude programma. Dat helpt om het uit te wissen. De hele herinnering zal snel vervagen en oplossen. Dus ga gelijk door met het volgende deel want als je het laat liggen kan je het nog maar heel moeilijk terug vinden.

het gevoel

In dit deel ga je liefde geven aan mensen en delen van jezelf. Maar hoe doe je dat?

Denk terug aan een moment in je leven waar je helemaal content en gelukkig was. Iedereen heeft wel een moment waar dat zo was. Voel die herinnering helemaal en vervul jezelf daar helemaal mee. Nu kan je dat gevoel mee nemen naar de onderdelen waar je liefde moet geven aan anderen en jezelf. En als de liefde op is dan ga je gewoon terug naar deze herinnering om meer te halen. Het mooie van deze oefening is dat het steeds gemakkelijker wordt.

Ga terug naar het moment waarop het programma ontstond. Op dat punt aangekomen geef je liefde aan de programmeur (Dus aan de persoon die de programmeur was op het moment dat het programma ontstond), of compassie als je daar bij kan. Blijf liefde geven tot deze persoon ‘vol’ zit. Dat kan best een tijd duren, en je ego zal waarschijnlijk in opstand komen. Het resultaat daarvan is dat je je gedachten er niet bij kunt houden of dat je in slaap valt of andere lichamelijke reacties. Laat dat je niet van de wijs brengen maar blijf liefde geven. Zodra je ego het helemaal opgeeft is de programmeur vaak ook ‘vol’ maar test het altijd even met een spier test of de programmeur genoeg heeft gehad. Als er nog andere personen bij betrokken waren geef hen dan ook liefde (of compassie) zoals bij de programmeur. Daarna geef je liefde (of compassie) aan de versie van jezelf wie jij was toen het programma ontstond. Zie jezelf voor wie je was in die tijd. Zonder die persoon had je nooit kunnen worden wie jij nu bent. Wees dankbaar voor wie je bent en voor wie die persoon was. Geef liefde tot die voegere jij vol zit. Test dit ook weer met een spier test.

Er is ook een lichamelijk deel hiervan. We hebben de neiging gebeurtenissen vast te zetten in ons lichaam. Het lichaam kan daardoor op die plaats gebreken gaan vertonen. Voel in je lichaam naar het punt wat het meeste de aandacht trekt rond deze herinnering. Concentreer je op dat punt van je lichaam en geeft liefde aan dat deel. Het is eigenlijk als het bovenstaande alleen dan met een deel van je lichaam. Blijf liefde geven tot er geen liefde meer in past.

de afgesplitste jij

Een afgesplitste jij kan ontstaan als de herinnering traumatisch was. Het is dus niet zo dat er bij elk programma wat ontstaat er ook een afgesplitste jij is.

Nu kan je ergens in de ruimte waar het programma geprogrammeerd werd een andere jij vinden. Vaak is het een klein kind wat bang is. Spreek het aan als de persoon die het is en nodig het uit terug in jou. Geef het liefde en laat het zien dat het welkom is. Als het terug komt kan je dit voelen in het deel waar de blokkade zat, het voelt dan op die plek meer compleet.

blokkades zonder programma

Sommige blokkades hebben geen programma of hebben geen programma meer maar zitten er nog wel. Om deze op te lossen ga je met het vraaggesprek terug naar het moment van het ontstaan. Het kan zijn dat er geen tweede persoon was maar dat je om de een of andere reden heel bang was of zo iets. Dan doe je het deel van Het gevoel en De afgesplitste jij. Het resultaat is soms echt heel opmerkelijk. Ten eerste verdwijnt de lading op dat gene wat er gebeurd is en de herinnering vervaagt. Ten tweede je gedrag kan radicaal veranderen hierdoor, ten goede. Lees ook deze blog post. Je kan ook gevoelens hebben die in elkaar verweven zijn. Om die weer uit de knoop te halen staat daar hier een methode voor.

andere beladen herinneringen

Bovenstaande herinneringen konden allemaal worden opgelost met liefde. Sommige herinneringen hebben meer nodig omdat het niet alleen ging over een gebrek aan liefde maar ook om bijvoorbeeld een gebrek aan vrijheid. Ook deze kan je op een soortgelijke manier oplossen.

Dat kan je doen met het gevoel wat er bij hoort en dan kan je terug gaan naar een goede herinnering en jezelf weer vol laden met dat gevoel. Een andere methode is om het gevoel aan een chakra te verbinden. Die chakra heeft een kleur. Je kan het gevoel activeren door aan de kleur te denken en dan die kleur aan de situatie te geven. Vrijheid is derde chakra en dat is de kleur geel. Liefde is vierde chakra en dat is groen. Inspiratie/communicatie is vijfde chakra en dat is blauw. Seksualiteit is tweede chakra en heeft de kleur oranje. Veiligheid is de eerste chakra en dat is de kleur rood.

Ik merk dat bij bepaalde situaties ik me niet vrij voel en weg wil gaan, het is zelfs zo erg dat ik niet door kan gaan met het kijken van een film als die situatie zich voordoet. Het zijn situaties waar mensen niet vrij zijn om te zijn wie ze zijn en daarom voor gek worden gezet.

Ik ga opzoek naar de eerste herinnering waar dat gebeurde waar ik bij kan. Ik ben 9 en op school wordt een klasgenoot boos op me omdat ik elektronica leuk vindt. De klasgenoot is een treiteraar en die wil ik niet als vijand hebben. Ik voel me niet meer vrij om te zijn wie ik ben.

Ik ga terug naar deze herinnering. In de herinnering was geen liefde en een gebrek aan vrijheid. Ik begin weer bij de klasgenoot, zie de persoon voor wie hij was en ook waarom deze persoon zo was. Daar stuur ik liefde naar toe, groen, en het gevoel van vrijheid, geel. Dat doe ik weer net zo lang tot dat deze klasgenoot vol zit. Waren er nog anderen bij betrokken? Geef hen dan ook energie. Daarna draai ik weer de rollen om en geef mezelf groene en gele energie tot dat ik vol zit.

Het kan heel goed zijn dat dit een herhalend thema was en dan is het een goed idee om ook de andere beladen herinneringen hier mee te behandelen.

een emotie zonder herinnering

Het kan zijn dat je ergens een emotie tegen komt op een bepaalde leeftijd waar geen herinnering bij zit. Het kan dan dat herinnering onderdrukt is, of dat het zo vroeg was in je leven dat het niet of anders is opgeslagen.

Emoties worden opgeslagen in een herinnering. Het is alsof de herinnering een doosje is die om de emotie heen zit. De herinnering dekt de lading van de emotie. In het bovenstaande los je de herinnering op en daarmee los je ook de emotie op.

Maar wat als er geen herinnering is? Dan maak je een herinnering die de lading dekt van de emotie. Vervolgens los je de herinnering op met het deel wat in “Het gevoel” staat beschreven.

Let echter op, het geforceerd herinneren van dingen die in de vroege jeugd gebeurd zijn kan onrealistische resultaten geven.

Een voorbeeld: Ik herinner me op de peuter speel zaal dat er iets heel erg vreselijks gebeurde. Maar de herinnering kan ik niet vinden. Mijn ego gaat nu proberen een herinnering te bedenken die de lading dekt, want ik wil heel erg graag herinneren wat er gebeurd is. Dus het ego bedenkt een herinnering die met het gevoel wat in nu heb, het ergste dekt wat er kan gebeuren. Want het was heel erg wat er was gebeurd. Mijn huidige ego maakt daar het ergste van wat hij kan bedenken: sexueel misbruik. Want dat is het ergste. Maar het ego kan de lading niet dekken en blijft ergere senario’s bedenken.

Als dit gebeurd en je laat het aan je omgeving weten ontstaat er een situatie waar je nog maar moeilijk uit kan komen. Je komt er achter dat het niet klopt omdat de lading nooit gedekt wordt en het voorval steeds erger zal worden.

Bij mij herinnerde ik me het echte voorval, toen ik er achter kwam dat mijn ego een onrealistische herinnering had gemaakt. Ik was gevallen was en mijn knie had bezeerd en de juf had er een paar minuten over gedaan om bij mij te komen. Voor mij was dat toen heel erg, als 3 jarige.

het einde van de tunnel

Je zou bijna kunnen denken dat dit een eindeloze tunnel is. Al die programma’s die je in dat lange leven hebt opgebouwd. Houdt dat dan nooit op? Ja het houdt op, en wat heel grappig is is dat je het waarschijnlijk jammer zal vinden tegen de tijd dat je daar bent. Want met elk programma wat je oplost ga je een beetje meer van jezelf en je omgeving houden. En soms kan dat echt in een stroomversnelling komen, en dat voelt heel fijn.

Maar op een gegeven moment zal je bijna geen programma’s meer kunnen vinden. Je zal dan waarschijnlijk ook veel gelukkiger zijn. En gelukkig zijn er nu ook nog dingen die je kan oplossen.

Elke herinnering die je hebt is als het ware een doosje rondom een onopgeloste emotie. Dus alles wat je herinnert bevat emoties die je niet hebt opgelost. Met de methode van ‘Het Gevoel’ kan je die herinneringen oplossen. Je kan er dan natuurlijk voor kiezen om alleen de beladen herinneringen op te lossen of alle herinneringen.

Als je dat gedaan hebt dan kan je vervolgens je hele leven door lopen jaar na jaar en begin bij de eerste herinnering. Geef liefde aan iedereen zoals onder het kopje ‘Het gevoel’.

Je zal merken dat je leven als een ui is. Je herinneringen komen steeds dieper. Je interne liefde zal steeds groter worden en mogelijk zal je oude herinneringen gaan herhalen omdat de liefde die je kan geven zo veel dieper is geworden dat je de herinneringen veel dieper kan raken.

En met deze methode los je niet alleen dingen van jezelf op maar je lost ook dingen van anderen op, want uiteindelijk zijn we allemaal één.